فهرست مطالب

پژوهشهای علوم دامی ایران - سال پنجم شماره 2 (تابستان 1392)

فصلنامه پژوهشهای علوم دامی ایران
سال پنجم شماره 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علمی پژوهشی- تغذیه طیور
  • مژگان مظهری، ابوالقاسم گلیان، حسن کرمانشاهی صفحه 84
    یک آزمایش فاکتوریل 2×5 در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تکرار 10 قطعه ای، جهت بررسی اثر جایگزینی ذرت با سطوح مختلف ضایعات بوجاری گندم با و بدون مکمل آنزیمی بر عملکرد، پارامترهای دستگاه گوارش، ویسکوزیته و مورفولوژی روده جوجه های گوشتی، انجام گرفت. پانصد قطعه جوجه نر سویه راس تا 10 روزگی با جیره استاندارد تغذیه شده و در 11 روزگی به طور تصادفی به ده تیمار آزمایشی حاوی 5 سطح ضایعات بوجاری گندم (0، 9، 18، 27 و 36%) و 2 سطح آنزیم (0 و 05/0%) اختصاص یافتند. اثر سطح ضایعات بوجاری گندم بر مصرف خوراک جوجه ها و ضریب تبدیل غذایی معنی دار نبود. افزایش وزن روزانه با افزایش سطح ضایعات بوجاری گندم به طور معنی داری کاهش پیدا کرد. مکمل آنزیمی به طور معنی داری میانگین وزن روزانه را افزایش و ضریب تبدیل را بهبود بخشید. وزن نسبی کبد، سنگدان، پانکراس و روده بزرگ به طور معنی داری با افزایش سطح ضایعات بوجاری گندم افزایش پیدا کرد. مکمل آنزیمی به طور معنی داری افزایش وزن قسمت های مختلف دستگاه گوارش شامل پیش معده، چینه دان، سنگدان، پانکراس و روده بزرگ را کاهش داد. افزایش سطح ضایعات بوجاری گندم منجر به افزایش معنی دار ویسکوزیته ماده هضمی ژژونوم و ایلئوم و مکمل آنزیمی منجر به کاهش معنی دار آن شد. افزایش سطح ضایعات بوجاری گندم منجر به افزایش معنی دار عرض ویلی وکاهش معنی دار ارتفاع ویلی و عمق کریپت گردید. افزودن آنزیم به جیره به طور معنی داری ارتفاع ویلی و عمق کریپت را افزایش داد. در مشاهدات میکروسکوپی بافت ژژونوم جوجه های تغذیه شده با ضایعات بوجاری گندم، ویلی ها کوتاهتر، ضخیم تر و آسیب دیده تر مشاهده شدند،که با افزودن مکمل آنزیمی از شدت آسیب کاسته شد.
    کلیدواژگان: ضایعات بوجاری گندم، مکمل آنزیمی، عملکرد، جوجه گوشتی
  • محسن تیموری، رضا وکیلی، سونیا زکی زاده، علیرضا فروغی، حسن رحمانی صفحه 95
    این آزمایش به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف دانه سویای برشته و متیونین بر عملکرد و برخی فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی انجام شد. در این پژوهش از سه سطح دانه سویای برشته (0، 8 و 12% از جیره) و دو سطح متیونین (توصیه سویه راس و 10% مازاد بر آن) در قالب طرح کاملا تصادفی براساس آزمایش فاکتوریل (2×3) با 312 قطعه جوجه نر یکروزه گوشتی در 6 تیمار، 4 تکرار و 13 جوجه در هر تکرار استفاده شد. نتایج نشان داد که دانه سویای برشته باعث کاهش مصرف خوراک، بهبود ضریب تبدیل و افزایش وزن جوجه ها در دوره پایانی و کل دوره شد همچنین سطح 12% آن در بهبود ضریب تبدیل تفاوت معنی داری با سطح 8% نشان داد اما در مصرف خوراک و میانگین افزایش وزن تفاوت دو سطح معنی دار نشد. اثرات متقابل دانه سویای برشته و متیونین بر کاهش مصرف خوراک، افزایش وزن و بهبود ضریب تبدیل اثر معنی داری نداشت. سطوح مختلف دانه سویای برشته بر کاهش LDLو کلسترول تاثیر معنی داری داشت و سطح 12% آن در کاهش تری گلیسرید و وزن نسبی لوزالمعده اختلاف معنی داری ایجاد کرد. اثر سطوح متیونین بر مصرف خوراک، افزایش وزن، ضریب تبدیل و فراسنجه های خونی معنی دار نشد اما10% مکمل متیونین بطور معنی داری وزن نسبی لوزالمعده را کاهش داد اثرات متقابل دانه سویای برشته و متیونین برکاهش LDL و تری گلیسرید و افزایش HDLمعنی دار نبود و سطح 12% دانه سویای برشته با 10% مکمل متیونین، کلسترول و وزن نسبی لوزالمعده را بطور معنی داری کاهش داد. بطور کلی نتایج نشان داد سطح 12% دانه سویا برشته با10% مکمل متیونین باعث بهبود صفات عملکردی می شود.
    کلیدواژگان: دانه سویای برشته شده، متیونین، عملکرد، فراسنجه های خونی، جوجه گوشتی
  • مصطفی آشوری، قاسم جلیلوند، مهران مهری، غلامرضا زابلی، محمود قزاقی صفحه 105
    این پژوهش به منظور تعیین احتیاجات لیزین بلدرچین ژاپنی بر اساس قابلیت هضم در دامنه سنی 21-7 روزگی انجام شد. سطوح درجه بندی شده ال- لیزین هیدروکلراید در ازای حذف همان مقدار نشاسته ذرت به جیره پایه اضافه شد تا سطوح مختلف لیزین قابل هضم از 75/0 تا 35/1 درصد جیره بدست آمد. نتایج نشان داد که با افزایش سطح لیزین قابل هضم جیره افزایش وزن بدن، ضریب تبدیل خوراک، مصرف خوراک و وزن گوشت سینه و وزن ران به طور معنی دار تغییر می کند. از روش های مدل سازی خط شکسته خطی و خط شکسته درجه دو بر اساس نقطه شکست برای تعیین میزان احتیاجات لیزین قابل هضم استفاده گردید. بر اساس خط شکسته خطی، نقطه شکست برای ضریب تبدیل غذایی و وزن ماهیچه سینه به ترتیب 99/0 و 04/1 درصد لیزین قابل هضم جیره و بر اساس خط شکسته درجه دو نقطه شکست برای افزایش وزن بدن، ضریب تبدیل غذایی و وزن ماهیچه سینه به ترتیب 11/1، 04/1 و 15/1 درصد لیزین قابل هضم جیره به دست آمد. این نتایج نشان داد که مقدار احتیاجات لیزین قابل هضم برای حداکثر وزن سینه بیش از احتیاجات برای افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی است.
    کلیدواژگان: احتیاجات لیزین، بلدرچین ژاپنی، عملکرد تولیدی، مدل های خط شکسته
  • زهرا عبدالهی زاوه، احمد حسن آبادی، ابوالقاسم گلیان صفحه 112
    در این تحقیق اثر سطوح مختلف پودر ریشه گیاه باریجه بر عملکرد، جمعیت میکروبی، خصوصیات لاشه و قابلیت هضم ظاهری ماده خشک و چربی خام خوراک در جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیره های بر پایه ذرت-سویا مورد مطالعه قرار گرفت. تعداد 200 قطعه جوجه گوشتی نر یکروزه از سویه راس 308، در قالب طرح کاملا تصادفی در 4 گروه آزمایشی با 5 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار مورد استفاده قرار گرفت. جیره ها دارای 4 سطح پودر ریشه باریجه شامل صفر، 1، 2 و3 درصد، به طور جداگانه برای دوره های آغازین (10-1 روزگی)، رشد (24-11 روزگی) و پایانی (49-25 روزگی) تنظیم شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که افزودن پودر ریشه باریجه باعث کاهش معنی دار خوراک مصرفی و افزایش وزن روزانه در دوره آغازین شد؛ ولی در دوره رشد و پایانی این اختلافات معنی دار نبود. ضریب تبدیل غذایی تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت. نتایج حاصل از تفکیک لاشه نشان داد که وزن نسبی محصول سینه، ران ها و همچنین کبد و چربی حفره شکمی تحت تاثیر سطوح مختلف پودر ریشه باریجه قرار گرفت. اثر افزودن پودر ریشه باریجه به جیره غذایی بر طول قسمت های مختلف دستگاه گوارش معنی دار نبود. با افزودن این گیاه دارویی به جیره غذایی، تعداد باکتری های مضر کلی فرمی در محتویات ایلئوم به طور معنی داری کاهش و تعداد باکتری های لاکتوباسیلوس افزایش یافت. قابلیت هضم ماده خشک و چربی خام خوراک تحت تاثیر سطوح مختلف پودر ریشه باریجه قرار نگرفت. به طورکلی، نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که استفاده از ریشه باریجه در جیره غذایی جوجه های گوشتی، بار میکروبی روده را بهبود بخشید ولی بر عملکرد رشد و قابلیت هضم مواد مغذی تاثیر معنی داری نداشت.
    کلیدواژگان: ریشه باریجه، جمعیت میکروبی، عملکرد، خصوصیات لاشه، قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی، جوجه گوشتی
  • علمی پژوهشی - تغذیه نشخوارکنندگان
  • رضا ولی زاده، مرضیه قدمی کوهستانی * صفحه 119

    به منظور شناخت وضعیت مدیریت گاوداری های صنعتی و نیمه صنعتی استان های خراسان به ویژه از نظر تغذیه، تعداد 113 واحد گاو شیری دارای پروانه و کارت شناسایی از طریق پرسشنامه و بازدید بررسی شدند. درصد گاوهای دوشا، خشک، تلیسه های آبستن، تلیسه های غیرآبستن، گوساله-های 6 تا 12 ماهه، گوساله های کمتر از 6 ماه، گوساله های شیری و گاو نر داشتی در واحدهای مورد مطالعه به ترتیب 39، 10، 11، 6، 15، 9، 10 و 1/0 درصد بود. میانگین تولید روزانه شیر 5/25 کیلوگرم و درصد چربی 5/3 درصد بود. تغییرات زیادی در فراوانی، نوع و کیفیت مواد خوراکی به ویژه علوفه وجود داشت. تغییرات قیمت مواد خوراکی در طول سال حدود 30 درصد بود. مصرف مواد مغذی بیش از حدود توصیه شده بود و درصد هزینه تغذیه مازاد از کل هزینه خوراک روزانه برای گاوهای پر شیر، متوسط شیر، کم شیر و خشک به ترتیب 1/9، 3/14، 15 و 1/9 درصد بود. عمده کنسانتره های مصرفی در محل گاوداری ها تهیه می شد. میانگین غلظت انرژی خالص شیردهی در کیلوگرم ماده خشک و درصد پروتئین خام کنسانتره های دست ساز و کنسانتره های تهیه شده در کارخانه های خوراک دام به ترتیب 03/0±73/1 مگاکالری، 8/0±1/16 درصد، 04/0±68/1 مگاکالری و 04/1±3/15 درصد بود. در بیشتر واحدها اتلاف مواد سیلویی شکل های مختلف به ویژه در طی فرآیند سیلو کردن و نگهداری آن مشخص بود. به طور کلی در این مطالعه مشخص شد که اساسا گاوداران جیره های حاوی انرژی بیشتر و نامتوازن از نظر پروتئین را به مصرف گاوهای شیری می رساندند و کیفیت علوفه پایین و به شدت متغیر بود. جهت بهبود وضعیت و استفاده بهینه از امکانات، اعمال مدیریت فنی و آموزش های ترویجی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: خراسان، مدیریت گاوهای شیری، جیره
  • مریم هرسینی، محمدرضا بوجارپور، موسی اسلامی، مرتضی چاجی، طاهره محمدآبادی صفحه 127
    این آزمایش به منظور بررسی اثر مغز میوه بلوط بر خصوصیات هضم پذیری و تخمیر شکمبه ای گوسفند نژاد عربی انجام گرفت. بدین منظور از 16 راس گوسفند ماده نژاد عربی با میانگین وزن 3 ± 45 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح میوه بلوط (0، 21، 42 و 63 درصد بلوط در ماده خشک خوراک) بودند. دام ها به مدت 28 روز با جیره های آزمایشی تغذیه شدند. مدفوع همراه با باقیمانده خوراک گوسفندان جهت اندازه گیری قابلیت هضم ظاهری در 7 روز آخر دوره آزمایش جمع آوری شدند. در پایان دوره نیز جهت اندازه گیری فراسنجه های تخمیری با تکنیک تولید گاز از تمامی دام ها مایع شکمبه گرفته شد. نتایج نشان داد که قابلیت هضم ظاهری ماده خشک جیره ها (به ترتیب 55/63، 70/70، 73/71 و 80/75 درصد) با افزایش مقدار بلوط به طور خطی افزایش یافت. میزانpH (به ترتیب 29/6، 23/6، 17/6 و 90/5) و غلظت نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه (به ترتیب 66/15، 75/13، 58/13 و 11/13) با افزایش سطح بلوط در جیره به طور خطی کاهش یافتند. پتانسیل تولید گاز، ماده خشک مصرفی، قابلیت هضم ظاهری فیبر نامحلول در شوینده خنثی و فیبر نامحلول در شوینده اسیدی تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفتند. بنابراین با توجه به عدم تاثیر منفی تانن بلوط، می توان از میوه بلوط به عنوان منبع با ارزشی از کربوهیدرات و انرژی در جیره گوسفند استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تکنیک تولید گاز، فراسنجه های تخمیری، هضم الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی
  • سارا یوسفیان، اسدالله تیموری یانسری، زربخت انصاری پیرسرایی صفحه 136
    به منظور بررسی اثرات کنجاله سویای پرتوتابی شده با امواج مایکروویو (800 وات) به مدت پنج دقیقه و مکمل سازی با متیونین محافظت شده (مپران) (سه گرم در روز) بر عملکرد پرواری بره های آمیخته ی زل، 15 بره با نمره بدنی آغازین مشابه و میانگین وزن 32/2± 52/31 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تیمار در پنج تکرار به مدت 80 روز پروار شدند. سه تیمار آزمایشی شامل کنجاله سویای معمولی (تیمار یک)، پرتوتابی شده با مایکروویو (تیمار دو) و مکمل شده با مپران (تیمار سه) بودند. وزن-کشی دام ها هر 15 روز انجام و مصرف خوراک روزانه تعیین و قابلیت هضم ماده ی خشک و مواد مغذی تیمارها مقایسه شدند. در پایان آزمایش سه تکرار از هر تیمار کشتار و لاشه های آن ها مورد تجزیه و ارزیابی قرار گرفت. مقدار خوراک مصرفی روزانه (6/2218 گرم در تیمار یک و 0/2699 و 4/2775 گرم، به ترتیب در تیمارهای دو و سه)، وزن بدن در انتهای دوره آزمایشی (0/40 کیلوگرم در تیمار یک و 4/50 و 5/52 کیلوگرم به ترتیب در تیمارهای دو و سه)، افزایش وزن روزانه (7/135 گرم در تیمار یک و 5/234 و 248 گرم، به ترتیب در تیمارهای دو و سه)، و خصوصیات لاشه بین تیمار یک و تیمارهای دو و سه معنی دار بود (05/0> P)، تفاوت معنی داری بین تیمار دو و سه مشاهده نشد. نتایج نشان می دهد که پرتوتابی کنجاله ی سویا و مکمل سازی با مپران سبب بهبود عملکرد پرورای و کیفیت لاشه ی بره ها با افزایش وزن ماهیچه های گران قیمت (گروه های یک و سه استاندارد ماهیچه ای) و افزایش سطح مقطع عضله ی راسته شده است.
    کلیدواژگان: کنجاله سویا، میکرونیزاسیون، متیونین محافظت شده، بره های پرواری
  • فریدون ملتی، ندا نقدی، رضا ولی زاده صفحه 147
    هدف از اجرای این مطالعه تعیین ارزش غذایی دو گونه گون اسپرسی و مازندرانی از طریق اندازه گیری ترکیبات شیمیایی، میزان تولید گاز و قابلیت هضم در شرایط برون تنی در سه مرحله مورفولوژیکی (رویشی، گلدهی، بذردهی) بود. گون های اسپرسی و مازندرانی از گیاهان بومی استان های خراسان هستند که به علت برخورداری از خوشخوراکی و تولید بالا مورد توجه می باشند. تولید گاز و خصوصیات تجزیه پذیری ماده خشک گیاه طی مراحل مختلف رشد، در 120 ساعت انکوباسیون اندازه گیری شد. تجزیه شیمیایی نشان داد ارزش غذایی گیاه، تحت تاثیر مراحل رشد گیاه قرار دارد. در مرحله رویشی میزان پروتئین برگ در گون اسپرسی و مازندرانی به ترتیب برابر با 99/16 و 77/20 درصد بود و همانطور که انتظار می رفت با افزایش سن گیاه از میزان پروتئین برگ کاسته شد (05/0P)
    کلیدواژگان: گون اسپرسی، گون مازندرانی، ترکیب شیمیایی، تولید گاز، انرژی قابل متابولیسم، قابلیت هضم ظاهری در شرایط برون تنی
  • مسلم باشتنی، محمدرضا تهرانی، عباسعلی ناصریان، محمدحسن فتحی صفحه 157
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر تغذیه سطوح مختلف برگ عناب برتولید و ترکیب شیر، برخی خصوصیات تخمیری شکمبه، فراسنجه های خونی و ماده خشک مصرفی در بزهای کرکی انجام شد. برای این منظور از 27 راس بز شیرده کرکی با میانگین وزنی18/3±59/28 کیلوگرم و روزهای شیردهی12±60 استفاده شد. بزها به طور تصادفی در هر یک از سه تیمار در قالب طرح آزمایشی کاملا تصادفی قرار داده شدند. جیره های آزمایشی شامل: 1- جیره شاهد (بدون برگ عناب)، 2- جیره حاوی 5/7 درصد برگ عناب و 3- جیره حاوی 15 درصد برگ عناب بود. بزها با جیره کاملا مخلوط دو بار در روز تغذیه شدند و آب در تمام دوره آزمایش به صورت آزاد در دسترس دام ها بود. نمونه گیری برای تعیین ترکیبات شیر،pH و نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه و پارامترهای خون در روزهای 30 و60 دوره آزمایش صورت گرفت. ماده خشک مصرفی و تولید شیر به صورت روزانه اندازه گیری شد. اثر جیره بر ماده خشک مصرفی معنی دار بود (05/0P)
    کلیدواژگان: برگ عناب، تولید و ترکیبات شیر، متابولیت های خون، بز شیرده
  • اکبر جواندل کورعباسلو، رضا طهماسبی، امید دیانی صفحه 164
    این پژوهش به منظور بررسی اثر استفاده از اوره گوگرددار به عنوان جایگزین بخشی از منابع نیتروژنی جیره انجام شد. فراسنجه های مربوط به قابلیت هضم، تخمیر، خون و سنتز پروتئین میکروبی در 4 راس بز رائینی در قالب طرح آزمایشی مربع لاتین تکرار شده 4×4 در چهار دوره 21 روزه انجام شد. در هر دوره 16 روز به عنوان عادت پذیری و 5 روز به منظور نمونه-گیری در نظر گرفته شد. جیره های آزمایشی شامل: 1) شاهد (کنجاله سویا) 2) 1 درصد اوره ساده، 3) 4/1 درصد اوره گوگرد دار و 4) 15/2 درصد اوره گوگرددار بود. مقادیر ماده خشک، ماده آلی و نیتروژن مدفوع در بزهای تغذیه شده با جیره دارای اوره ساده بالاتر بود. همچنین قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و نیتروژن در جیره دارای اوره ساده کمترین بود. دفع نیتروژن ادراری در بزهای تغذیه شده با اوره ساده حداکثر و در مورد کنجاله سویا حداقل بود. غلظت آمونیاک شکمبه، گلوکز خون و نیتروژن اوره ای خون با تغذیه جیره آزمایشی دارای اوره گوگرددار درسطح 15/2 درصد در بزها کاهش یافت. سنتز پروتئین میکروبی، میانگین کل مشتقات پورینی دفع شده، غلظت نیتروژن مشتقات پورینی و آلانتوئین دفع شده در جیره دارای اوره ساده کاهش یافت. شاخص نیتروژن پورینی و نسبت نیتروژن میکروبی به نیتروژن ادرار در جیره های دارای اوره گوگرددار و شاهد یکسان بودند ولی در جیره دارای اوره ساده کاهش یافت. نتایج این پژوهش نشان داد که استفاده از اوره گوگرددار نسبت به اوره ساده سبب کاهش اتلاف نیتروژن و افزایش بازده سنتز پروتئین میکروبی می گردد.
    کلیدواژگان: قابلیت هضم، اوره گوگرددار، نیتروژن، سنتز پروتئین میکروبی
|
  • M. Mazhari, A. Golian, H. Kermanshahi Page 84
    An experiment was conducted to investigate the effect of wheat screenings with and without enzyme preparation on the performance، gastrointestinal parameters and gut viscosity and morphology of broiler chicks during grower period (11 to 24d). Five hundred day old male broiler chicks were fed a commercial diet till 10 d of age and then were randomly assigned to 10 diets. Diets were formulated to have five different levels (0، 9، 18، 27 and 36%) of wheat screenings with or without enzyme. Each diet fed to five groups of ten male birds. There was no significant difference in feed intake (FI) and feed conversion ratio (FCR) of chickens fed diets with different levels of wheat screenings during 14 days of age. Body weight gain (BWG) was decreased significantly with increasing level of wheat screenings in diets. Enzyme supplementation significantly increased BWG and decreased FCR. Increasing wheat screenings level significantly decreased gastrointestinal tract weight including pancreas، gizzard، large intestine as well as liver. Enzyme supplementation significantly decreased weight of liver، proventriculus، gizzard، pancreas، and large intestine. Villi height was decreased significantly by increasing wheat screenings level. Carcass weight was not affected by wheat screenings level and enzyme. Ileum and jujenum digesta viscosity increased by wheat screening level and decreased by enzyme supplementation. Increasing wheat screenings level increased villi width and decreased villi height and crypt depth. Enzyme supplementation increased villi height and crypt dept. Histological observations on jejunum of birds fed wheat screenings without enzyme showed shortening، thickening، and atrophy of the villi، all of which improved when enzyme was included in the diet.
    Keywords: Wheat screenings, Enzyme supplementation, Performance, Broilers
  • M. Teimury, Z. Vakili, S. Zaki Zade, A. Forughi, H. Rahmani Page 95
    To investigate the effects of different levels of roasted fullfat soybean and methionine on performance of broilers،an experiment was conducted in a completely randomized design on 312day-old male broilers Ross strain with 6 treatments (three levels roasted soybean 0،8،12 and two levels of DL-methionine 100 and 110% Ross(2007) recommendation)and 4 replications (13broilers per replicate). The experimental period was 42 days (starter 0-10، grower11-24، finisher25-42) and diets were provided isocaloric and isonitrogenous. All birds were fed ad libitum. The same management system was adopted for all birds، reared in 24 floor pens in a poultry house. Feed intake، weight gain and FCR were measured at the end of every period. At the end of production period، broilers were weighed; blood samples (5cc) were obtained and slaughtered. The results showed that addition of roasted fullfat soybean to diet had significantly affected weight gain، FCR and feed intake in the finisher period (p)
    Keywords: Roasted fullfat soybean, DL, methionine, Blood parameter, Performance, Broiler
  • M. Ashoori, Gh Jalilvand, M. Mehri, Gh. Zaboli, M. Ghazaghi Page 105
    The aim of this study was the estimation of digestible lysine requirements of Japanese quail during the 7-21d period. Graduation level of L-lysine. HCL were added to the basal diet at the expense of corn starch to create different levels of digestible lysine ranged from 0. 75 to 1. 35% of diet. Growth performance and carcass composition were evaluated during the experiment. The results showed that incremental levels of digestible lysine significantly affected the body weight gain (BWG)، feed conversion ratio (FCR)، feed intake (FI)، breast meat yield (BMY) and thigh meat yield (TMY). Either linear broken- line or quadratic broken line model were used to get break points of digestible lysine as a requirement. Based on linear broken line analysis، the break points for FCR and BMY were 0. 99 and 1. 04 % of diet، respectively. Using the quadratic broken-line model، the estimated Lys requirements for BWG، FCR، and BMY were 1. 11، 1. 04، and 1. 15% of diet، respectively. The results showed that the Lys needs for optimum BMY was higher than BWG and FCR.
    Keywords: Lysine requirement, Japanese quail, Production performance, Broken line model
  • Z. Abdollahi, A. Hassanabadi, A. Golian Page 112
    This experiment was conducted to investigate the effects of root of Ferula gummosa boiss. (galbanum) supplementation to corn-soy diets on performance، microbial population، nutrient digestibility and carcass characteristics of broiler chickens. Two hundred day old male broiler chicks of Ross 308 strain were used in a completely randomized design with 4 treatments، 5 replicates of 10 chicks each in floor pens. Four levels of ground root of galbanum (0، 1، 2 and 3%) were supplemented to starter (1-10 d)، grower (11-24 d) and finisher (25-49 d) diets. The results indicated that diet supplementation with root of galbanum powder significantly reduced body weight، daily weight gain، feed intake of broiler chickens in starter period (P)
    Keywords: Root of Ferula gummosa Boiss, Microbial population, Performance, Carcass characteristics, Apparent nutrient digestibility, Broiler
  • R. Valizadeh, M. Ghadami Kohestani Page 119

    The present condition and feeds utilization of dairy industry in Khorasan province was studied in 113 dairy farms based on the official data from Ministry of Agricultural-Jehad. Questioners evaluated the required parameters. The percentage proportion of lactating cows، dry cows، pregnant heifers، virgin heifers، 6-12 months old calves، under 6 months and 3 months old calves and breeding bulls were; 39، 10، 11، 6، 15، 9، 10 and 0. 1 precent، respectively. Mean of milk yield was 25. 5 kg/day with fat content of 3. 5%. A large variation was detected in forage quality and concentrate constituents and composition. Generally، difference between feed costs in various seasons was about 30%. All group of cows were offered more nutrients than the recommended levels. The percentage of extra feed cost in comparison with the total dairy cost of feeding was 9. 1، 14. 3، 15. 0 and 9. 1 percent for the high، medium and low milk- producing and dry cows. Most of the used concentrates were prepared in the farms. Net energy of lactation (NEL) and protein contents of the hand made and factory made concentrates were 1. 73±0. 03 Mcal per kg dry matter، 16. 1±0. 8% and 1. 68±0. 04 Mcal per kg dry matter and 15. 3±1. 04%، respectively. In most of the farms، silos were non-appropriately made. It was concluded that most of the utilized rations were imbalance in energy and protein ratios. Technical attention must be regarded to the ration formulation and forage quality in the province.

    Keywords: Khorasan, Dairy cow management, Ration
  • M. Harsini, M. Bojarpour, M. Eslami, M. Chaji, T. Mohammadabadi Page 127
    The objective of this experiment was to study the effect of oak kernel on fermentative and microbial characteristics in Arabian sheep. Sixteen sheep were used (average weight of 45±3 kg) in a completely randomized design. Treatments were four levels of oak kernel (0، 21، 42 and 63% DM). Animals were fed experimental diets for 28 days. Faecal with the ort feed of eight sheep collected for measured apparent digestibility during the last 5 days in the experiment. Rumen fluid obtained from all animals was used for gas production technique and measured fermentation parameters. Results showed that digestibility of dry matter of diets (respectively 63/55، 70/70، 71/73 and 75/80) increased linearly with increasing levels of oak. The rumen pH (respectively 6. 29، 6/23، 6/17 and 5/90) and concentration of ammonia nitrogen (respectively 15/66، 13/75، 13/58 and 13/11) significantly reduced by increasing the level oak in the diet. Potential gas production، digestibility of ADF and NDF، digestible organic matter using gas production techniques were not affected by the experimental rations. So the No negative effect of oak kernel tannin. Oak kernel can be used as a source of carbohydrate and energy in sheep rations.
    Keywords: Gas production Technique, Fermentation parameters, Digestibility of netural, acid detergent fibre
  • S. Yousefian, A. Teimouri Yansari, Z. Ansari Pirsaraei Page 136
    This study was carried out to evaluate the effects of microwave irradiated (800 W) soybean meal (irradiated over 5 min) and ruminal protected methionine (Mepron; 3 g/day) on crossbreds Zel weight gain using 15 lambs with an average weight of 31. 52±2. 32 kg and similar condition score in a completely randomized design with 3 treatments in 5 replicates over 80 days. Three experimental treatements contain untreated soybean meal (T1)، microwave irradiated soybean meal (T2) and supplemented with Mepron as treatment 3 (T3). Weight in 15 days and daily feed consumption was determined and dry matter and nutrients digestibility among treatments were compared. Nine of the lamb were killed and their carcasses were evaluated. Daily Dry matter intake (2218. 64، 2699. 03 and 2775. 47 g in T1، T2 and T3 respectively)، final body weight (40. 08، 50. 48 and 52. 51 kg respectively in T1، T2 and T3)، daily weight gain (135. 75، 234. 51 and 248 g/day respectively in T1، T2 and T3) and carcasses characteristics between the control treatment and treatments 2 and 3 was significantly different، however there were similar among T2 and T3. The results of current experiment showed that microwave irradiated soybean meal and ruminal protected methionine (Mepron) can significantly improve lamb performance and their carcasses characteristics with increase weight of expensive muscle group (standard muscle groups 1 and 3) and rib eye area.
    Keywords: Soybean meal, Micronization, Ruminal protected methionine, Growing lamb
  • F. Melati, N. Naghdi, R. Valizadeh Page 147
    In this study، the nutritive value of AS. brevidens and AS. masenderanus were analyzed in 3 different morphological growth stages (vegetative، flowering، seeding) through chemical composition، in vitro gas production and in vitro dry matter digestibility determination. Astragalus brevidens and Astragalus masenderanus are the typical plants in khorasan ranglands that have high palatability and high biomass yeild. Gas production and degradation characteristics of plant''s dry matter were measured during 120 h incubation in different growth stages. The results indicated that the nutritive value of the plants depended on their growth stages. In vegetative stage، protein content of leaf in AS. brevidens and AS. masenderanus were 16. 99% and 20. 77% respectively; as it has been accepted with the growth advancement، nutritive value of these plants decreased (p)
    Keywords: Astragalus brevidens, Astragalus masenderanus, Gas production, Digestible organic matter, Metabolizable energy, In vitro dry matter digestibility
  • M. Bashtani, M.R. Tehrani, A.A. Naserian, M.H. Fathi Page 157
    This Research was conducted to study the effect of different levels of Ziziphus jujube mill foliage on milk yield and composition، blood metabolites (glucose، BUN، triglyceride)، dry matter intake and ruminal fermentation. For this purpose 27 heads multiparous southern Khorasan cross-bred goats (DIM of 60±12 and average BW of 28. 59±3. 18kg) were assigned to three groups as randomized complete design and housed in individual stalls. Treatments were: 1. without jujube leaves، 2. 7. 5% jujube leaves/DM of diet and 3. 15% jujube leaves/DM of diet. The Goats were fed TMR diets twice a day (800 and 2000h) and water was available at all the times. For determination the milk composition، ruminal pH، NH3-N and blood parameters، samples were taken in days 30 and 60 and dry matter intake (DMI) and milk yield was measured daily. Dry matter intake between experimental treatments were significant difference (P)
    Keywords: Ziziphus jujube Mill, Milk production, composition, Blood parameters, Dairy goat
  • A. Javandel Korabaslou, R. Tahmasbi, O. Dayani Page 164
    This study was conducted to investigate the effect of sulphur coated urea for substitution of as nitrogen sources of diets. Digestibility، fermentation and blood parameters and microbial protein synthesis were investigated. Four male Raeini goats were used in 4 x 4 Latin square experimental design. Each experimental period was 21d with 16d adaption period and 5d for collecting samples. The experimental diets were: 1) control (soybean meal)، 2) containing 1% urea، 3) containing 1. 4% of sulphur coated urea، and 4) containing 2. 15% of sulphur coated urea. Dry matter (DM)، organic matter (OM) and feces nitrogen were highest in control group. Also، digestibility of DM، OM and nitrogen were reduced with feeding diet containing 1% urea. Urinary nitrogen excretion between treatments was significantly different. Ruminal NH3–N، blood glucose and blood urea N in animals fed diet containing 2. 15% sulphur coated urea were significantly lower compared with the diet containing 1% urea. Microbial protein synthesis، total purine derivatives excretion (mmol/day)، nitrogen content of purine derivatives and allantoin excretion were lowest in animals fed diet containing 1% urea. Purine nitrogen index and microbial nitrogen to total urinary nitrogen ratio were the same in all treatments but those values were reduced when animals fed diet containing 1% urea. In conclusion، using sulphur coated urea had a reduction effect on nitrogen excretion and increased microbial protein synthesis.
    Keywords: Digestibility, Sulphur coated urea, Nitrogen, Microbial protein synthesis